DATADRIVEN RECRUITMENT?
7 PRAKTISCHE TIPS! 

Geschreven door

Mike Rutters
Business intelligence Consultant

Datadriven recruitment, misschien wel hét buzz-woord van de afgelopen jaren in de recruitmentbranche. Wie voorop wil blijven lopen moet innovatief zijn en waarde halen uit alle verschillende datastromen. Dat er veel data wordt verzameld is en dat dit van essentieel belang is voor een recruitmentorganisatie is algemeen bekend; van budgetten en ziekmeldingen tot het maken van toekomstvoorspellingen. Een groot deel van de werkzaamheden bij uitzendorganisaties bestaan uit terugkerende administratieve werkzaamheden. Door nieuwe systemen te implementeren kunnen deze processen geautomatiseerd en gedigitaliseerd worden. Zo komt er steeds meer data beschikbaar welke juist in deze sterk competitieve sector van belang is om te groeien. Dat klinkt natuurlijk allemaal heel mooi. Echter is het voor veel bedrijven nog de vraag hoe je precies de eerste stappen zet naar datadriven recruitment.

#1 Laaghangend fruit eerst.

De eerste stap is het efficiënt inrichten van de interne organisatie. Voordat er op data gestuurd kan worden is het van belang om alle interne systemen zo in te richten dat er data verzameld kán worden. Zorg voor een goed softwaresysteem, zowel voor de back- als de front-office. De data die hiermee wordt verzameld kan worden gebruikt voor data-analyse en leiden tot verbetering van processen

#2 Je hoeft niet alles zelf te ontwikkelen.

In het zelf ontwikkelen van deze systemen gaat veel tijd in zitten en vraagt om grote investeringen die zich veelal niet terugbetalen. Zeker voor kleinere partijen zijn inmiddels veel gespecialiseerde softwaresystemen in de markt gericht op de flexbranche.

#3 Zorg ervoor dat de cultuur in het bedrijf gericht is op data.

Alleen investeren in de juiste technologie is niet voldoende. Bedrijven moeten de menselijke kant van data in beschouwing nemen om echt waardevolle inzichten uit data te kunnen halen. Wie ‘a’ zegt moet ook ‘b’ zeggen. Directieleden moeten beseffen dat inzichten vanuit Data & Analytics soms vragen om een hevige koerswijziging. Het blijkt dan in praktijk vrij lastig om het onderbuikgevoel los te laten en te focussen op harde cijfers.

#4 Maak iemand verantwoordelijk voor de digitale strategie.

Nu een datagedreven transitie steeds meer als prioriteit wordt gezien stijgt de vraag: Wie gaat de kar trekken? Het is dan belangrijk om iemand aan het hoofd te hebben om de intensieve samenwerking tussen afdelingen te bevorderen en het ontstaan van verschillende eilandjes tegen te gaan. Het doel is om met verschillende bedrijfsonderdelen gezamenlijk aan één strategie te werken waarbij één persoon aan het roer staat.

#5 Neem een Data-Analist in dienst. Een goede Data-Analist verdient zichzelf terug.

Het nemen van datagedreven beslissingen is een belangrijk onderdeel van de digitale transformatie. Data is pas écht waardevol wanneer het leidt tot duidelijke, actiegerichte datagedreven beslissingen. Een Data -Analist ondersteunt in het prepareren en visualiseren van data zodat dikke rapporten ineens gepresenteerd worden in duidelijke visuals die voor iedereen te begrijpen zijn. Zo kan er écht iets met de data worden gedaan en duidelijke acties worden ondernomen.  

#6 De kwaliteit van data is afhankelijk van de input.

Alles staat of valt bij de kwaliteit van data. Dit wordt ook wel het “garbage in, garbage out” principe genoemd. Wanneer jouw input een slechte kwaliteit heeft, zal de output ook foutief zijn. Om de verschillende datastromen met elkaar te kunnen combineren en analyseren is het van belang om eenheid en consistentie te creëren in de data. Het maken van datadefinities en datamodellen zorgen ervoor dat de relatie van verschillende databronnen voor iedereen binnen de organisatie duidelijk is.

#7 Leer van experts uit de recruitmentbranche.

Schrijf je in voor onze aankomende webinarreeks over datadriven recruitment. Deze tips waren nog maar het begin! Tijdens onze webinar zullen verschillende sprekers, stuk voor stuk experts uit de uitzendbranche voorbeelden geven van verschillende softwareoplossingen, ervaringen delen, concrete stappen behandelen en tips & tricks delen!

MELD JE HIER AAN VOOR HET WEBINAR

Privacy Preference Center