Door het coronavirus leven we in een bijzondere tijd en dat betekent dat er zoveel mogelijk thuisgewerkt wordt. Doordat velen niet meer ‘midden’ in de operatie zitten, is de behoefte aan informatie alleen maar toegenomen. Dit betekent dat stuurinformatie op andere manieren geconsumeerd moet worden. Immers, om ook vanuit huis de juiste beslissingen te kunnen maken, dien je wel de juiste informatie tot je beschikking te hebben. Het tijdig maken van de juiste beslissingen is in deze periode cruciaal. Daarom vanuit 2Foqus een vijftal mogelijkheden voor inzichten en samenwerken vanuit huis met Qlik Sense.

#1 Overal toegang tot de Qlik Sense omgeving

In veel gevallen is Qlik alleen maar te bereiken wanneer je verbonden bent met het bedrijfsnetwerk. Dit betekent dat tijdens het thuiswerken het erg lastig kan zijn om Qlik te gebruiken voor de benodigde informatie behoefte en analyse.

Echter kan Qlik dusdanig geconfigureerd worden dat er vanuit thuis of onderweg ook eenvoudig ingelogd kan worden. Dit kan zelfs met een URL die zelf samen te stellen is, zoals bijvoorbeeld https://qlik.2foqus.nl.

#2 Qlik Mobile App 

Er is ook een gratis mobile app beschikbaar (Android + iOS), waardoor Qlik snel en gemakkelijk toegankelijk wordt voor mobiele telefoons en tablets. Het is zelfs mogelijk om de app offline te gebruiken. Er wordt dan gebruik gemaakt van de laatst bijgewerkte gegevens, zodat je zelfs zonder internet analyses kunt maken. Op het moment dat je weer internetverbinding hebt, worden de gegevens bijgewerkt.

Hierdoor kun je 24/7 je data raadplegen, dus ook als je geen internet hebt of omdat de Qlik omgeving bijvoorbeeld tijdelijk niet bereikbaar is door updates.

#3 Qlik Sense Embedded

Ook buiten de Qlik omgeving kan Qlik Sense worden gebruikt. Zo is het mogelijk om Qlik objecten te “embedden” in applicaties. Het is dan niet langer noodzakelijk om een aparte omgeving op te starten voor Qlik, maar dit is dan geïntegreerd in een applicatie, portal of intranet omgeving zodat je vanaf daar toegang hebt tot Qlik.

Hierdoor kun je bijvoorbeeld direct via Microsoft Teams je Qlik dashboards inzien.

#4 Het delen van Bookmarks

Bookmarks zijn niet nieuw binnen Qlik, maar zijn onlangs wel vernieuwd en daardoor veel belangrijker geworden. Sinds de update van April 2020 is het namelijk mogelijk om zelfgemaakte bookmarks te delen met collega’s.

Heb je bijvoorbeeld iets gevonden tijdens je analyse waar je met je collega over wil discussiëren? Geen screenshots meer, geen opsomming welke filters allemaal geactiveerd moeten worden om tot dat resultaat te komen, maar gewoon een bookmark aanmaken. Vervolgens kun je via de rechtermuisknop de link van de bookmark kopiëren en doorsturen naar je collega. Als deze dan op de link klikt, wordt automatisch de situatie geopend zoals jij hem in je bookmark hebt opgeslagen. Vanaf dat moment kunnen jullie samen de situatie analyseren!

#5 Stories

Een functionaliteit die nog niet bij iedereen bekend is: De Story modus van Qlik Sense.

Dit is in feite een soort van Powerpoint modus in Qlik, waarmee je eenvoudig presentaties kunt maken op basis van de visualisaties in je dashboard. Deze presentaties kun je vervolgens makkelijk exporteren, zodat je ze kunt delen met collega’s of klanten.

2Foqus staat klaar om je bij de bovenstaande punten te helpen. Heb je ondersteuning nodig of heb je andere vragen? Neem gerust contact op!