Qlik Sense Update

Nieuwe release: Qlik SenseApril 2020

De tweede Qlik Sense release van dit jaar is onlangs uitgekomen, Qlik Sense April 2020. In deze release zitten weer een aantal mooie features. Collega, Gerco Gijben, heeft de belangrijkste features op een rijtje gezet.

#1 Sheet Triggers

De voorheen geroemde feature uit Qlikview, is nu ook beschikbaar in Qlik Sense: Sheet Triggers. Hiermee is het mogelijk om per sheet bepaalde acties te koppelen, welke worden uitgevoerd bij het openen van de sheet.

Dit kunnen acties zijn zoals:

  • Het activeren of verwijderen van Filters;
  • Het activeren van een Bookmark;
  • Het wijzigen van Variables.

#2 Sortable Pivot Table

Een andere nieuwe feature is het eenvoudiger kunnen sorteren van Pivot Tables op measures. Een Pivot Table is normaliter gesorteerd op dimensie. Via ingewikkelde expressies was het wel mogelijk deze ook op berekeningen te kunnen sorteren. Dit kan vanaf nu een stuk eenvoudiger. Via de ‘Sorting’ opties in de grafiek kun je aangeven of je op de dimensie of op de berekening wil sorteren.

#3 KPI Layout Behaviour

In de nieuwe versie zijn er meer mogelijkheden om de layout van KPI objecten te bepalen. Zo kan er gekozen worden voor 2 nieuwe opties: Fixed en Fluid.

  • Fixed: De lettergrootte is altijd hetzelfde, ongeacht hoe groot het KPI object is en hoe lang het getal is wat de KPI presenteert.
  • Fluid: De lettergrootte is enkel afhankelijk van de grootte van het KPI object. Hoe groter het object, hoe groter de tekst. Het maakt niet uit hoe lang het getal is wat de KPI presenteert.
  • Responsive: Dit is de standaard optie, zoals het altijd geweest is. De lettergrootte is afhankelijk van de grootte van het KPI object en van de lengte van het getal wat de KPI presenteert.

#4 Relative Modifier

Er is een nieuwe modifier toegevoegd waarmee eenvoudig en snel het percentage t.o.v. het totaal kan worden weergegeven. Geen ingewikkelde formules met TOTAL dus.

#5 Share Bookmarks

Bookmarks vanuit gepubliceerde apps kunnen nu gedeeld worden. Hiermee wordt het mogelijk om zelf gemaakte bookmarks met andere gebruikers te delen.

#6 Organisation Chart

Er is ook weer een nieuwe visualisatie toegevoegd: de Organisation Chart. Deze is bij uitstek geschikt om hiërarchische structuren te visualiseren, zoals een organisatiestructuur. Alle onderdelen zijn in/uitklapbaar en kunnen gestyled worden in bijvoorbeeld kleur.

#7 Navigatiestructuur

Ook de navigatiestructuur binnen een Qlik Sense app is aangepast. Denk hierbij aan de manier waarop je moest navigeren tussen de interface voor het laden van de data en de interface voor het visualiseren/analyseren van de data.

Voorheen werd hier meestal de optie linksboven in het scherm gebruikt. In de nieuwe situatie worden hier de knoppen gebruikt die te vinden zijn in het midden van het scherm.

Oude navigatie:

Nieuwe navigatie:

Dit waren de belangrijkste features uit de Qlik Sense April 2020 release. Bekijk hier de video van Qlik of bekijk hier de volledige lijst met features.