Qlik Sense Update

Nieuwe release: Qlik Sense February 2020

Qlik Sense heeft een nieuwe update, Qlik Sense February 2020, uitgebracht. Deze release zit vol met nieuwe features. Zo is het mogelijk om dashboards visueel nóg aantrekkelijker te maken. Collega, Gerco Gijben, heeft de belangrijkste features hiervoor op een rijtje gezet.

#1 Action Button

Waar voorheen de Action Button al beschikbaar was in de extension bundle van Qlik, is deze nu onderdeel van de standaardmogelijkheden binnen Qlik. Dit betekent dat deze vanaf nu ook aangepast kan worden qua layout, zoals kleur, afbeelding, grootte, etc.

Met deze buttons kunnen acties uitgevoerd worden, zoals bijvoorbeeld het instellen van een bepaalde filter, of het openen van een specifiek tabblad.

#2 Table Trend Indicators

Het is nu mogelijk om in normale tabellen een “Indicator” toe te voegen. Dit is vergelijkbaar met de indicators die voorheen al in KPI objecten konden worden toegevoegd. 

Hiermee kan er bijvoorbeeld worden weergeven of iets “op schema” loopt of niet. 

#3 Trendlines

Voorheen moesten Trendlines handmatiggedefinieerd worden. Nu is het mogelijk om Qlik deze te laten genereren met keuze uit: 

  • Average 
  • Linear
  • Exponential 
  • Logarithmic 
  • Power 
  • 2nd, 3rd, 4th degree polynomial 

#4 Nieuwe Calculation Modifiers

In de vorige update van Qlik werd het mogelijk om automatisch een cumulatieve berekening te genereren op een al bestaande berekening.
Daar zijn nu 2 opties aan toegevoegd. Qlik kan nu heel eenvoudig een “Moving Average” en “Difference” berekening genereren: 

#5 Line Chart Styling

Er zijn erg veel opties bijgekomen om de weergave van Line Charts aan te passen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de dikte van de lijn aan te passen, de stijl van de lijn (vast/gestippeld), de curve (recht/soepel) en de weergave (horizontaal/verticaal).

#6 Custom tooltips

Voorheen werd in tooltip enkel de gebruikte berekening in de grafiek getoond. Eindelijk is het mogelijk om hier zelf informatie aan toe te voegen:

De enige kanttekening is dat set analysis en calculated dimensions hier nog niet in toegepast kunnen worden.

#7 Duplicate Measures/Dimensions

Het is nu mogelijk om dimensies en metingen te kunnen kopiëren in grafieken. Voorheen moest de expressie zelf gekopieerd worden en in een nieuwe meting worden geplakt, dit is nu verleden tijd:

#8 Map chart update

In de nieuwe update is het mogelijk om afbeeldingen als locatiepunten te gebruiken op de landkaart.

Daarnaast is het mogelijk om Layers individueel in of uit te schakelen.

#9 Funnel Chart Enhancements

Voorheen werd de Qlik Funnel chart altijd van hoog naar laag, of andersom, gesorteerd op basis van de meting. Het was niet mogelijk om handmatig de volgorde te bepalen. Dat is vanaf nu wel mogelijk.

Zie hieronder de oude vs nieuwe situatie:

#10 Pivot Styling

In de nieuwe versie zitten gelukkig ook weer wat meer mogelijkheden om de Pivot Table te stylen. Zo kan bijvoorbeeld nu aangepast worden:

  • Header font size and color
  • Cell font size and color
  • Column center align
  • Dimension background and text color

#11 Extensions in Qlik Cloud

Als laatste maar zeker niet de minste update: de mogelijkheid om extensions toe te voegen in Qlik Cloud. Wat voorheen een groot minpunt was van de Qlik Cloud omgeving, was de mogelijkheid om custom extensions in te laden. Met de laatste update van Qlik is dit verleden tijd!