Inmiddels is Qlik Sense alweer een aantal jaar op de markt. Toch merken we dat bedrijven nog steeds veel gebruikmaken van QlikView, de voorloper op Qlik Sense.Wanneer weet je nu wanneer het tijd is voor een overstap naar Qlik Sense?Wij helpen je hierbij een handje.


Verschillen QlikView en Qlik Sense
Het zijn twee user interfaces van Qlik die allebei gebruikmaken van de gepatenteerde QIX Associative Indexing Engine (het slimme brein van Qlik). Toch zijn het verschillende tools. Wij zijn sinds 2008 Qlik Partner en werken zowel aan QlikView- als Qlik Sense-opdrachten bij onze klanten. We hebben gemerkt dat onze klanten vooral geïnteresseerd zijn in de voor- en nadelen van beide tools. In dit artikel zullen we daarom ingaan op de verschillende functionaliteiten per tool.

QlikView: wat wij merken aan klanten die werken met QlikView, is dat zij gebaat zijn bij het dagelijks gebruikmaken van de tabellen. Het voordeel aan deze tabel is dat kolommen gemakkelijk kunnen worden verborgen. Ook zijn de opmaakopties in QlikView erg uitgebreid, meer dan in Qlik Sense.

“Never change a winning team, maar verlies de nieuwe technieken niet uit het oog.”Anton van Keep, BI Consultant

Wij zijn van mening dat wanneer een data analyse tool goed werkt, dit niet veranderd hoeft te worden. Never change a winning team. Wij adviseren altijd wel vooruit te blijven kijken en zoveel mogelijk met de laatste technieken mee te gaan. Iets wat goed is, kan wellicht ook beter. Dit is dan ook onderwerp tijdens de gesprekken met onze klanten.

Bekijk hier de video over de laatste release van QlikView en Qlik Sense (November 2019).

Qlik Sense: kenmerken zoals dimensies en masteritems (Data lineage) in Qlik Sense zijn een enorme verbetering. Het is zeker het overstappen waard als het om technologie gaat. De techniek van Qlik Sense wordt namelijk snel verder ontwikkeld met allerlei intelligente ondersteunende toepassingen, zodat de gebruiker in minder tijd meer met de data kan. Dit zorgt ervoor dat meer tijd beschikbaar is voor het analyseren, omdat het bouwen gemakkelijker en sneller is. Wij zien ook dat de afhankelijkheid van een externe consultant hiermee wordt verminderd. De release roadmap van Qlik geeft ook aan dat er per jaar 5 versies van Qlik Sense worden opgeleverd ten opzichte van 1 nieuwe versie QlikView.

In de laatste versie van Qlik Sense is veel gewijzigd aan de lay-out van de tabellen, waardoor dashboards nog aantrekkelijker worden gemaakt. Ten opzichte van QlikView is dat dus zeker een verbetering en vaak een discussie onderwerp minder. Waar QlikView veel mogelijkheden heeft om de opmaak aan te passen is het voor gebruiksvriendelijkheid juist een enorme plus dat dit in Qlik Sense strak en overzichtelijk is. Gelukkig leiden meerdere wegen naar Rome en zijn de ontwikkelingen dusdanig dat er altijd wel een passende oplossing is of dan wel door de ervaring van onze Qlik consultants in een andere vorm wordt opgelost.

Bekijk hier de video over de laatste release van Qlik Sense (Februari 2020) of lees hier meer over de belangrijkste features.

Techniek alleen is niet het hele verhaal, organisaties moeten klaar zijn voor een dergelijke transformatie. De manier van ontwikkelen en analyseren waar men nu aan gewend is, zal deels veranderen. Niet alles zal meer op precies dezelfde plek staan en het zal een andere look-and-feel hebben. Maar geldt dit niet ook voor andere software? Ook andere softwarepakketten zijn aangepast, het is juist de kracht van een organisatie om zichzelf aan te passen. Dat zien we nu ook in de tijden van Corona. Elke organisatie is wendbaar en kan om gaan met wijzigingen. Dus ook als het gaan om de overstap van QlikView naar Qlik Sense. De data verandert niet, maar de impact wel.

Hoe werkt zo’n overstap eigenlijk?
Je vraag je vast af, is het gemakkelijk over te stappen. Het overstappen is vrij eenvoudig. Het is namelijk gemakkelijk om een QlikView bestand te converteren naar Qlik Sense met de convertor. De zogenaamde Conversion Tool die standaard meegeleverd wordt in Qlik Sense. Meer weten over deze tool? Lees hier meer. Er zullen wel wat aanpassingen gedaan moeten worden in de nieuwe omgeving. Deze aanpassingen brengen wij in het voortraject voor je in kaart, zodat je weet wat er te wachten staat en ziet hoeveel tijd het in beslag neemt.

“Een overstap van QlikView naar Qlik Sense hoeft geen “big bang” te betekenen. 2Foqus helpt bij een geleidelijke overstap.” Robbie Schouwenaars, Key Accountmanager

Hoe wij jou hierbij helpen? Dat is als volgt!
Wij bespreken graag de mogelijkheden met je voor een eventuele overstap. Mocht je besluiten over te gaan, helpen wij je graag bij het overzetten van het Qlik script. Zelfs is het mogelijk om zowel QlikView als Qlik Sense naast elkaar te laten werken. Zulke mogelijkheden en andere aanpassingen zullen vooraf goed worden doorgenomen. Ben je geïnteresseerd geraakt? Neem gerust contact op om mogelijkheden te bespreken. Dit kan via info@2foqus.nl of via : +31 76 – 2019 000.