transport & logistiek

In de dynamische wereld van transport en logistiek is informatie de sleutel tot succes. De opkomst van data en Business Intelligence (BI) heeft een ware revolutie teweeggebracht in deze branche. Maar wat is dan de meerwaarde van data en BI en hoe kan 2Foqus bijdragen aan het structureren, analyseren en gebruiken van data?

Waarom is data literacy, data management, data analytics en dus business intelligence zo belangrijk in de transport- en logistiekbranche?

transport logistiek 2foqus

WAAROM DATA & ANALYTICS?

Near Realtime gegevens en tracking

Efficiënte logistiek vereist realtime inzicht in de locatie en status van goederen. Het bijhouden van zendingen en het verkrijgen van realtime gegevens over verkeer, wegomstandigheden en leveringsvoorwaarden kan lastig zijn. Het ontbreken van gestandaardiseerde systemen voor gegevensuitwisseling tussen transporteurs, expediteurs en andere belanghebbenden kan de zichtbaarheid en traceerbaarheid van vracht beperken. Met BI kun je dit realtime in de gaten houden.

Dataveiligheid en privacy

Transport en logistiek omvatten gevoelige informatie, zoals persoonlijke gegevens van klanten, vrachtinformatie en bedrijfsgeheimen. Het waarborgen van dataveiligheid en privacy is essentieel om de integriteit van gegevens te behouden en potentiële risico’s, zoals gegevensdiefstal of inbreuken op de privacy, te minimaliseren.

Voorspellende Analyse en Optimalisatie

Het voorspellen van vraag- en aanbodpatronen, het optimaliseren van routes en het beheren van voorraadniveaus zijn belangrijke aspecten van de transport- en logistieke sector. Het benutten van de volledige potentie van gegevens om voorspellende analyses en optimalisatie mogelijk te maken, kan complex zijn vanwege de grote hoeveelheid variabelen en de behoefte aan (near) realtime gegevens. Hier kan 2Foqus bij helpen.

Voorraad- en Assetbeheer

Voor bedrijven met een vloot van voertuigen is het essentieel om te weten waar elk voertuig zich bevindt en in welke staat het verkeert. Data en BI maken real-time monitoring mogelijk, waardoor ongeplande stilstand wordt verminderd en de productiviteit wordt verhoogd.

Duurzaamheid en veiligheid

De transportsector heeft te maken met strikte regelgeving op het gebied van veiligheid en milieunormen. Data en BI helpen bedrijven om te voldoen aan deze voorschriften door middel van nauwkeurige rapportage en monitoring van voertuigprestaties.

Kostenefficiëntie

Kostenbeheersing is een voortdurende zorg in de transportbranche. Data-analyse onthult inefficiënties in brandstofverbruik, onderhoudskosten en personeelsbeheer. Dit stelt bedrijven in staat om hun operationele kosten te minimaliseren en de winstgevendheid te verbeteren.

Capaciteitsplanning en resourcebeheer

Het plannen van de capaciteit van transportmiddelen, zoals vrachtwagens, schepen en vliegtuigen, en het beheer van middelen zoals magazijnen en personeel, is een uitdagende taak. Het optimaliseren van resourceallocatie en het plannen van efficiënte routes vereist nauwkeurige en actuele gegevens over beschikbaarheid, capaciteit en prestaties. Met een goed beheer van je data kun je al deze gegevens gemakkelijk uitlezen en keuzes maken op feiten in plaats van onderbuikgevoel.

WIL JIJ NEAR REALTIME INZICHT IN:

Wachttijden per chauffeur

Vrachtaanbod per dag

De opbouw van transportdata

Onverwachte afwijkingen

omzet per laadmeter

Kosten wachtijden

Resultaten van samengestelde KPI's

Details laad-lostijden

Gemiddelde zendinggrootte

WELKE DATABRONNEN KENNEN WIJ?

Werk jij met TMS-, WMS-, Boordcomputer-, Canbus-, Reparatie & Onderhoud-, Planning-, CO2 uitstoot-, Integratie- en EDi-systemen  en zie je door de bomen het bos niet meer? Wij helpen jou!

Als transport- en/of logistiekorganisatie maak je vaak gebruik van heel veel verschillende soorten systemen.  Dit zijn systemen zoals onder andere: TMS-, WMS-, Boordcomputer-, Canbus-, Reparatie & Onderhoud-, Planning-, CO2 uitstoot-, Integratie- en EDI-systemen. Binnen deze systemen heb je ook weer veel verschillende specifieke systemen. Met veel van deze systemen heeft 2Foqus ervaring in het onsluiten van data. We helpen je graag om deze zorg uit handen te nemen!

WELKE OPLOSSINGEN HEBBEN WIJ?

tans | talis software

Sinds 2014 heeft software leverancier TANS in Eindhoven een strategisch samenwerkingsverband met 2Foqus op het gebied van Business Intelligence. Gezamenlijk hebben beide bedrijven een standaard dashboard ontwikkeld in Qlik op basis van TALIS software, met als doelstelling de organisaties die TALIS gebruiken snel te voorzien van management rapportages. 

NEEM JIJ CONTACT MET ONS OP?

Wil jij meer weten over waar 2Foqus je bij kan helpen? Ben je op zoek naar meer kennis over data in de transport- en logistiekbranche, naar een sterk data warehouse of een tool waarmee al je analyses in één klap zichtbaar zijn? Of zoek je een partij die jou kan helpen met het implementeren van de diverse tools?

Onze consultants zijn gespecialiseerd in jouw branche! Neem voor je specifieke vragen contact op met onze accountmanager!

Robbie Schouwenaars

Accountmanager Transportbranche

Bel: 088 – 200 75 00
Mail: robbie.schouwenaars@2foqus.nl

DEZE KLANTEN GINGEN JE VOOR

TEVREDEN KLANTEN

ERVAREN PROFESSIONALS BINNEN ONS TEAM

GEBOUWDE DASHBOARDS

DATA WILL BLOW YOUR MIND