Deep dive into Qlik Cloud en leer meer over Data Governance

– door Michiel Hofsteenge
“Qlik Cloud heeft mijn organisatie gered!” Dat is natuurlijk één van de mooiste complimenten die je als organisatie kan krijgen van een klant. Waarom deze klant zo enthousiast is, leg ik graag uit in mijn 7-delige blog over de mogelijkheden en inhoud van Qlik Cloud. Mijn naam is Michiel Hofsteenge, consultant bij 2Foqus en Qlik Cloud fanaat.

De meeste mensen hebben wel eens van data governance gehoord. Een heerlijk buzzwoord waar van alles onder geschaard kan worden. Zonder dat je het door hebt, ben je waarschijnlijk al bezig met ontzettend veel elementen die daar de revue passeren. Wellicht pas je processen aan zodat de kwaliteit van invoeren beter wordt, bekijk je de beveiliging van je omgeving of bepaal je wie bij welke data mag. In de basis is het niet moeilijk, als je er maar serieus over na hebt gedacht. En gelukkig is daar Qlik om een aantal elementen voor je uit handen te nemen. In deze blog ga ik in op de veiligheid van je data bij Qlik Cloud, data lineage en nog een aantal zaken die vallen onder data governance.

DAMA-wheel

Als het gaat over data governance vat het DAMA-wheel dit perfect samen. Deze wordt onder andere in DAMA-DMBOK (wellicht wel de bijbel als het gaat over data management) uitgelicht. De meeste elementen worden namelijk in Qlik ook wel aangeraakt. Uiteraard is Qlik een Business Intelligence Tool. Je kunt er immers data mee visualiseren. Maar daarnaast kan je Qlik ook ‘misbruiken’ als data warehouse, ben je bezig met data modelleren, word je data opgeslagen etc. etc. Hieronder een schets van het DAMA-Wheel zoals die wordt beschreven in het eerdergenoemde boek.

DAMA-wheel-2foqus

Cloud

Voordat het allemaal te theoretisch wordt, wil ik het in deze blog vooral hebben over de praktische invulling die je kan vinden in Qlik Cloud. Gelukkig kom je tegenwoordig minder de sceptische mensen tegen als het gaat over Cloud. Vroeger was de discussie vooral of de data wel veilig is. In de basis is cloud het gebruik mogen maken van iemand anders zijn computer.

In het nu gaan de gesprekken vooral over schaalbaarheid, beheersbaarheid en de mogelijkheden die het biedt. Maar dat neemt niet weg dat veiligheid nog steeds erg belangrijk is. Gelukkig heeft Qlik een leger aan mensen in dienst om ervoor te zorgen dat jouw data veilig is. Als ik de technical overview doorlees, dan staat dit vol met certificeringen en andere zaken die ze inrichten om er maar voor te zorgen dat het allemaal veilig is. Want laten we wel wezen, als ze regelmatig last zouden hebben van datalekken, dan kunnen ze hun bedrijf wel sluiten.

Active Directory

Als eerste wil ik iedereen adviseren die met Qlik Cloud werkt of gaat werken, koppel je Active Directory (nog steeds dat ding waar je alle rechten in beheert voor je organisatie). Door het koppelen van je Active Directory kunnen de medewerkers Qlik benaderen die bij jou in de organisatie werken. Het is ook mogelijk om medewerkers een Qlik account te laten aanmaken. Het nadeel hiervan is dat wachtwoorden niet verlopen, MFA niet verplicht wordt ingesteld en het beheer op twee verschillende plekken komt te liggen.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Zelf ben ik er groot voorstander van om medewerkers van bedrijven toegang te geven tot de meeste data van je organisatie. Op die manier creëer je een gedeelde verantwoordelijkheid voor de resultaten van het bedrijf. Door rechten op de juiste manier in te richten, voorkom je dat medewerkers verdwalen in de omgeving of uiteindelijk toch bij data kunnen komen wat niet voor hun zichtbaar hoeft te zijn. Denk hierbij aan HR-data. Het is niet voor iedereen interessant wanneer iemand voor het laatst ziek is geweest. Sterker nog, het gaat de meesten niets aan.

Lineage en Impact analysis

Het laten landen van data in de cloud kan, zoals in de vorige blog geschreven, op diverse manieren worden geregeld. Het beheren van die data is dan vervolgens een ander verhaal. Er zijn twee mogelijkheden om goed te volgen waar je data vandaan komt en waar dit gebruikt wordt. In Qlik heten deze functionaliteiten Lineage en Impact analysis. Waarbij je bij lineage kan controleren waar je data vandaan komt, kan in de impact analysis bekeken worden waar deze data allemaal gebruikt wordt.

In het verlengde daarvan gebruik ik graag de optie ‘Details’ bij een grafiek. Dit geeft de eindgebruiker weer de mogelijkheid om de lineage van de data, uit die specifieke grafiek, in te zien.

Qlik-optie-grafiek-details

De desbetreffende data kunnen we ook tags meegeven. Voor de oplettende lezer, kan je dit wegschrijven onder het beheren van je metadata. Wat voor een soort data bevat dit bestand eigenlijk? Op deze manier kan je makkelijk data terugvinden die je bepaalde tags mee hebt gegeven. Ik wil nog een keer kijken of ik een dashboard kan maken op deze metadata. Dan is het snel inzichtelijk welk type data je hebt staan op welke plek.

Daarnaast beschikt Qlik standaard over metingen op data en apps. Op deze manier kan je zien hoe vaak een item bekeken is. Deze meting wordt gedaan op de laatste 28 dagen. Zo kijk je nooit naar verouderde data.

Qlik-metingen-op-data-en-apps

Data literacy

Helaas merk ik nog bij veel bedrijven dat medewerkers onvoldoende worden geholpen bij hun data reis. Je kan immers niet van iedereen verwachten dat ze maar begrijpen wat er bedoeld wordt. Daarom is data literacy ontzettend belangrijk om op te nemen in een data strategie. Data literacy gaat over hoe goed de mensen zijn in het begrijpen van data, over het vermogen om gegevens te lezen, schrijven en hierover te communiceren.

Laatst heb ik een hele leuke discussie gehad met een klant waarbij hij aangaf dat zijn personeel niet slim genoeg is om de data te begrijpen. Omdat ik het hier faliekant mee oneens ben, heb ik hem uitgedaagd. Ik ben overtuigd dat iedereen data kan begrijpen, als je het maar uitlegt. Na een aantal dagen van begeleiding, uitleg en meenemen in het ontwikkelen van dashboards, hebben de medewerkers, die niet slim genoeg waren, nu elke dag Qlik open staan. Ze maken analyses en nemen die mee naar de werkoverleggen.

Glossary

Ook Qlik kan een bijdrage leveren om uit te leggen waar iemand naar kijkt. Een nieuwe feature die onlangs is uitgekomen is de Glossary (Vrij vertaald: woordenlijst). Als fanaat werd ik natuurlijk ontzettend enthousiast over deze mogelijkheid. Het geeft de gebruiker de mogelijkheid om de betekenis van een berekening of andere waarde op te zoeken. Door tekst en uitleg te geven over wat iemand ziet in het dashboard, kan men het ook makkelijker interpreteren.

Qlik Automations, Stay Tuned!

Al met al weer een heel verhaal. Omdat data governance zo uitgebreid is, heb ik me beperkt tot de meest nieuwe zaken die beschikbaar worden gesteld. Heb je vragen over hoe we jouw vraagstuk kunnen behandelen? Stuur me gerust een berichtje op LinkedIn.

Over een paar weken gaan we verder met één van de leukste nieuwe onderdelen in Qlik Cloud. Het maken van automations. Stay Tuned!

p.s. Wist je dat er ook, standaard en geheel gratis, versiebeheer wordt geleverd? Niet?! Nu wel!

Recente berichten

Haal de bezem door je Data & Analytics kast

Haal de bezem door je Data & Analytics kast

Het is lente! Tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak. Maar terwijl je je huis onder handen neemt, waarom niet hetzelfde doen met je Data & Analytics kast? Net als een rommelige zolder vol met dingen die je niet meer gebruikt, kunnen oude, ongeorganiseerde gegevens je bedrijf vertragen en je besluitvormingsprocessen vertroebelen. Hoog tijd om de bezem door je Data & Analytics te halen. Hier is hoe.

Lees meer
Introducing Microsoft Fabric

Introducing Microsoft Fabric

Een eerste kennismaking met Microsoft Fabric -  door Martijn van 't Leengoed Wat is Microsoft Fabric eigenlijk? Het is krachtige tool die alle krachten van verschillende Microsoft-data componenten bundelt om jou te helpen de controle te krijgen over je gegevens en...

Lees meer
Meet the neighbors en maak kennis met Fullstaq

Meet the neighbors en maak kennis met Fullstaq

Meet the neighbors en maak kennis met FullstaqIn onze column Meet the Neighbors, stellen wij graag onze zusterorganisatie Fullastaq aan je voor. WIE IS FULLSTAQ? Fullstaq vertelt zelf:  – “Aangenaam kennis te maken. Wij zijn Fullstaq. Wij zijn een snelgroeiend...

Lees meer