– door Michiel Hofsteenge

“Qlik Cloud heeft mijn organisatie gered!” Dat is natuurlijk één van de mooiste complimenten die je als organisatie kan krijgen van een klant. Waarom deze klant zo enthousiast is, leg ik graag uit in mijn 7-delige blog over de mogelijkheden en inhoud van Qlik Cloud. Mijn naam is Michiel Hofsteenge, consultant bij 2Foqus en Qlik Cloud fanaat.

Welcome to Qlik Cloud

De afgelopen twee jaren heeft Qlik enorm hard gewerkt om een volwassen product in de markt te zetten. Om de haverklap werden major updates uit de hoge hoed getoverd. Zelfs voor ons als consultants was het aanpoten om de snelheid van de ontwikkelingen bij te houden. Van een hele nieuwe look-and-feel tot aan de nobele technieken van Machine Learning. Van het abonneren op content tot application automation met daarin een reporting onderdeel. Alles wat je als klant nodig hebt, zou je zeggen. Maar hoe ga je daar nou mee om? En, wat kan het allemaal betekenen voor jouw organisatie of voor de gebruikers? Dat ga ik proberen gestructureerd uiteen te zetten in mijn 7-delige blog.

Inhoud 7-delige blog

De komende edities zullen gaan over de inrichting, maar ook over de nieuwe mogelijkheden die aangeboden worden. Zo zijn spaces een nieuw fenomeen. Waar gebruik je nu een shared en managed space voor? Uiteraard ga ik connecties bespreken. Waar zaken als data movement, data gateway en data transfer voorbij gaan komen. Er zal een blog komen over data lineage & security en hoe dit geregeld is binnen Qlik Cloud. Hoe gebruikers geholpen worden met de technieken, om goed te begrijpen waar de data vandaan komt. En uiteraard kunnen we niet heen om Application Automation en AutoML (machine Learning).

Voor de meeste organisaties is het erg wennen. Sommige zijn nog maar net overgestapt op Qlik Sense om vervolgens nu alweer kennis te maken met Qlik Cloud. Maar wil je up-to-date blijven en genieten van alle mogelijkheden, dan is er altijd wel een business case te verzinnen om deze transitie in gang te zetten.

Overstappen naar Qlik Cloud

Waarom zou ik nou moeten overstappen naar de Cloud? Nou ja, moeten?! Het hoeft natuurlijk niet, maar het kan zeker de moeite waard zijn. Zeker organisaties met een gering aantal gebruikers, kunnen optimaal profiteren van een ‘relatief’ goedkope oplossing. Voor een paar tientjes extra per jaar meer heb je al een Qlik Cloud licentie in plaats van on-premise licentie. Dit alles is genoeg om de omgeving voor één gebruiker op te activeren. En daarmee krijg je bijna alle functionaliteiten. Er zitten een aantal limieten aan het gebruik, maar om deze limieten te bereiken, moet je aardig je best doen. Het voordeel is daarbij dat je geen server hoeft te hosten wat tegenwoordig al snel in de papieren kan lopen.

Mocht je lokaal al een Qlik omgeving hebben draaien, dan kan je ervoor kiezen om deze apps in de cloud te zetten. Dat kan ook met QlikView documenten. Hierdoor heb je de mogelijkheid om gefaseerd over te gaan. Ook als je niet wilt dat alle data direct in de cloud staat, is dit een mogelijkheid. Je kan dan voor een groot gedeelte wel gebruik maken van alle functionaliteiten. Zo zijn er ook nog weer technieken zoals Qlik Forts beschikbaar waarbij je data altijd on-premise blijft staan.

Data & Security

Op de achtergrond draait Qlik Cloud op Amazon. Door de grote hoeveelheid mensen die zich zorgen maken over jouw data, is dit eigenlijk altijd veilig. Er kan worden gekozen om de data op drie verschillende plekken op te slaan. Het dichtstbijzijnde serverpark staat in Ierland opgesteld en is daarom voor Nederlandse bedrijven het meest logisch om te kiezen. De data valt dan ook nog onder de Europese wetgeving en je hoeft je zich geen zorgen te maken wat de Amerikanen of Russen allemaal in kunnen zien.

Door het koppelen van je eigen active directory behoud je de controle over wie mag inloggen. Wil je dit niet regelen, dan kan je ook gewoon medewerkers uitnodigen op een e-mailadres dat gekoppeld is aan een Qlik-account. Ben je Qlik Sense Enterprise gewend, dan zal het je direct opvallen dat de rechtenstructuur een stuk eenvoudiger is gemaakt dan je gewend was. Betekent dit dat het slechter is? Nee, dat denk ik niet. Het is vooral even wennen.

Qlik cloud, even wennen

Ik denk dat ik hiermee ook direct het juiste sentiment aantik van de mensen die voor het eerst de cloud versie openen. Het is wennen.. Daar waar de cultuurshock van QlikView naar Qlik Sense enorm was, is een overstap naar Qlik cloud een stuk zachter. Toch zijn er significante verschillen met Qlik Sense en voelt het soms dat je wat beperkt wordt in de werkwijze die je gewend was. Het product is ontwikkeld vanuit een developer oogpunt en eindgebruiker filosofie.  Als je eenmaal door hebt hoe de materie in elkaar zit, dan begin je ook de voordelen ervan in te zien. In blog twee ga ik dieper in op één van de grootste verschillen ten opzichte van Qlik Sense. (Kleine teaser, het is zeker de moeite waard).

Recente berichten

Haal de bezem door je Data & Analytics kast

Haal de bezem door je Data & Analytics kast

Het is lente! Tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak. Maar terwijl je je huis onder handen neemt, waarom niet hetzelfde doen met je Data & Analytics kast? Net als een rommelige zolder vol met dingen die je niet meer gebruikt, kunnen oude, ongeorganiseerde gegevens je bedrijf vertragen en je besluitvormingsprocessen vertroebelen. Hoog tijd om de bezem door je Data & Analytics te halen. Hier is hoe.

Lees meer
Introducing Microsoft Fabric

Introducing Microsoft Fabric

Een eerste kennismaking met Microsoft Fabric -  door Martijn van 't Leengoed Wat is Microsoft Fabric eigenlijk? Het is krachtige tool die alle krachten van verschillende Microsoft-data componenten bundelt om jou te helpen de controle te krijgen over je gegevens en...

Lees meer
Meet the neighbors en maak kennis met Fullstaq

Meet the neighbors en maak kennis met Fullstaq

Meet the neighbors en maak kennis met FullstaqIn onze column Meet the Neighbors, stellen wij graag onze zusterorganisatie Fullastaq aan je voor. WIE IS FULLSTAQ? Fullstaq vertelt zelf:  – “Aangenaam kennis te maken. Wij zijn Fullstaq. Wij zijn een snelgroeiend...

Lees meer