Een eerste kennismaking met Microsoft Fabric

–  door Martijn van ‘t Leengoed

Wat is Microsoft Fabric eigenlijk? Het is krachtige tool die alle krachten van verschillende Microsoft-data componenten bundelt om jou te helpen de controle te krijgen over je gegevens en deze om te zetten in actiegerichte inzichten.

Stel je voor: in plaats van te worstelen met verschillende data-tools, heb je één alles-in-één platform dat alle tools beschikbaar heeft voor je. Van het verzamelen en opslaan van gegevens tot het uitvoeren van complexe analyses en het visualiseren van resultaten.

Wat maakt Microsoft Fabric zo speciaal? Laten we eens kijken naar de unieke functies die het onderscheiden van de rest:

Workloads voor elke behoefte: Of je nu een data scientist bent die op zoek is naar geavanceerde analysemogelijkheden of een business analist die snel inzichten wil verkrijgen, Microsoft Fabric kan in deze verschillende behoeftes voorzien.

De volgende verschillende workitems heb je tot je beschikkingen in Microsoft Fabric;

Data integration:

Dit is jouw hub voor datatransformatie en -integratie. Met meer dan 150 connectors kun je data van overal halen en transformeren, precies zoals jij het wilt.

Data Engineering:

Lakehouse, een nieuw concept binnen Fabric, maakt het mogelijk om te werken met grote hoeveelheden data en biedt geweldige samenwerkingsmogelijkheden.

Data Warehouse:

Hier heb je toegang tot de krachtigste SQL-engine die er is. Het maakt niet uit hoe groot je dataset is, Synapse Data Warehouse kan het aan!

Real-time Analytics:

Voor degenen onder ons die graag vooruitkijken, biedt deze workload de mogelijkheid om realtime data te analyseren. Of het nu gaat om IoT-gegevens of logs, je krijgt de inzichten die je nodig hebt, snel en accuraat.

Data Science:

Last but not least, hebben we deze workload voor de echte datascientisten. Hier vind je alles wat je nodig hebt om geavanceerde AI-modellen te bouwen, te trainen en te implementeren.

 

Het OneLake

Dit is de centrale laag van Microsoft Fabric. Hier worden al je gegevens samengebracht en georganiseerd, zodat je gemakkelijk inzichten kunt ontdekken die anders verborgen zouden blijven.

Het is als de OneDrive voor al je gegevens waarbij je alle data op een centrale plek kunt bewaren. Wel heb je de mogelijkheid om deze gegevens via aparte datawarehouses en lakehouses beschikbaar te stellen in verschillende werkruimten met specifieke beveiliging en beleidsregels.

Je krijgt één OneLake per tenant, met data in verschillende containers. Elk OneLake kan worden opgesplitst in meerdere werkruimten met hun eigen toegangsregels, zodat elk team zijn eigen gegevens kan beheren. En het beste van alles? Je kunt allerlei soorten bestanden hosten en verkennen met de verschillende workload tools.

Een handige uitbreiding binnen het OneLake is dat je niet al je brondata in OneLake hoeft op te slaan; je kunt snelkoppelingen gebruiken om te verwijzen naar andere opslaglocaties. Deze snelkoppelingen stellen je in staat om met data te werken zonder deze in Azure te hosten, waardoor de risico’s van het kopiëren van gegevens worden verminderd.

 

Warehouse of een Lakehouse

Binnen het Microsoft Fabric-ecosysteem zijn er twee krachtige opslagopties: Lakehouse en Warehouse.

Lakehouse is een veelzijdige opslagplaats voor allerlei soorten gegevens, inclusief gestructureerd, semi-gestructureerd en ongestructureerd, en ondersteunt verschillende formaten zoals CSV, Parquet, JSON en Delta. Het biedt flexibiliteit in programmeertalen zoals PySpark en Scala.

Warehouse is gericht op gestructureerde gegevensopslag en -verwerking in het Delta-formaat, voornamelijk met T-SQL. Het is ideaal voor het beheren en bijwerken van gegevens met behulp van SQL-objecten.

In het kort, het belangrijkste verschil tussen Lakehouse en Warehouse ligt in de taal die is gekozen voor gegevensbeheer door je pro-code ontwikkelaars. Kies een Lakehouse als je team neigt naar Scala/Python, en Warehouse als T-SQL de voorkeur heeft. De analysetaal, T-SQL, blijft consistent over beide items, wat zorgt voor consistentie in analytische prestaties.

 

Haal het Beste uit Microsoft Fabric voor je Bedrijf

Microsoft Fabric is niet alleen een tool; het helpt je bij het optimaliseren van je dataprocessen. Maar hoe haal je hier het maximale uit? Het begint allemaal met een duidelijk doel voor ogen. Of je nu je verkoopproces wilt verbeteren, de kwaliteit van je werk wilt verhogen of de efficiëntie van je team wilt vergroten, Microsoft Fabric biedt de oplossing die je nodig hebt.

Een cruciale eerste stap is om klein te beginnen en geleidelijk uit te breiden. Het is verleidelijk om te worden overweldigd door een zee van gegevens, maar door te focussen op de kern kun je voorkomen dat je verdrinkt.

Een stevig fundament van gegevensbeheer is van onschatbare waarde. Daarom is het essentieel om duidelijke normen en principes vast te stellen, gebaseerd op de Mediallion-architectuur, een bewezen best practice binnen de Microsoft-dataplatformen voor het inrichten van datawarehouses en lakehouses.

Om dit alles te realiseren, is het vormen van een toegewijd team van essentieel belang. Zorg ervoor dat zij beschikken over de juiste vaardigheden door trainingen te volgen in de vereiste workitems. Dit team zal zich richten op het ontwikkelen van een Minimum Viable Product (MVP) om de eerste stap te zetten naar de integratie van Microsoft Fabric in de organisatie. De kennis die hierbij wordt opgedaan, zal vervolgens binnen de organisatie worden verspreid om meerdere initiatieven te stimuleren en te ondersteunen.

Met de juiste aanpak kan Microsoft Fabric je bedrijf naar ongekende hoogten tillen. Wacht niet langer, zet vandaag nog de eerste stap naar succes!

Recente berichten

Beveiligingslek Qlik Sense Enterprise on Windows

Beveiligingslek Qlik Sense Enterprise on Windows

Update 17 mei 2024

Er is een nieuw beveiligingslek ontdekt met als vulnerability “Privilege escalation for authenticated/anonymous user”. Het scoringssysteem CVSS V3.1 detecteert dit als high (CVSS:3.1/AV:N/AC:L/PR:L/UI:N/S:U/C:H/I:H/A:H 8.8 (High).

Check hier hoe je het kan oplossen.

Lees meer