Krachtige combinatie Microsoft Fabric en TimeXtender

Het zal je niet ontgaan zijn, maar Microsoft Fabric is booming. Microsoft gebruikt veel marketingcapaciteit om Fabric te promoten. Het bedrijf positioneert het als één platform waarop je van databron tot Power BI-rapportage je data kunt bewerken om deze geschikt te maken voor o.a. data-analyses. Dat klinkt goed, maar als je Microsoft Fabric en TimeXtender met elkaar combineert, wat gebeurt er dan?

Hoewel Fabric gepresenteerd wordt als één dataplatform, bestaan er onderliggend nog steeds afzonderlijke producten. Deze producten worden gebundeld en verkocht onder de noemer Fabric. Alle onderdelen maken gebruik van één centrale gegevensopslag, genaamd OneLake.

Fabric - OneLake - 2Foqus Data Analytics

Microsoft Fabric en TimeXtender een krachtige oplossing

Misschien lees je dit artikel omdat je je aan het oriënteren bent op Fabric en/ of omdat je nieuwsgierig bent naar de combinatie van Fabric met TimeXtender. Hoewel je TimeXtender los kan zien van Fabric, biedt de combinatie juist een krachtige oplossing. Dit artikel belicht de voordelen van het combineren van TimeXtender met Fabric.

In TimeXtender wordt data vaak meerdere keren gedupliceerd binnen verschillende (ETL) lagen. Dit proces kan efficiënter met de lancering van OneLake in Fabric. Hierbij zal TimeXtender gebruikmaken van deze nieuwe technologie, waardoor data niet telkens opnieuw wordt gedupliceerd binnen de verschillende lagen van TimeXtender.

TimeXtender is druk bezig om Fabric te ondersteunen. Deze ondersteuning gaat TimeXtender a.d.h.v. drie fases beschikbaar stellen, zoals onderstaand weergegeven.

TimeXtender fasering Fabric ondersteuning - 2Foqus Data Analytics

Op dit moment is fase 1 reeds afgerond en algemeen beschikbaar om te gebruiken.

Voordelen van Microsoft Fabric en TimeXtender

Wat zijn de voordelen van de combinatie van Microsoft Fabric en TimeXtender? Kort samengevat draait het om Automation, Data Lineage, Data Quality en Technology Lock-In, maar omdat dit wel wat erg summier is, lichten wij dit graag even toe.

Automation via een centrale interface

Fabric is een dataplatform waarin verschillende producten zijn geïntegreerd. Dit betekent dat je voor elk product specialistische kennis nodig hebt met diverse programmeertalen (Spark, T-SQL, etc.) om ze op de juiste momenten optimaal te gebruiken. Eén van de belangrijkste features van TimeXtender is automatisering. TimeXtender genereert de vereiste scripts automatisch. TimeXtender biedt daarbij één centrale interface op Fabric, waardoor je slechts één product hoeft te kennen met één taal.

TimeXtender weet welke Fabric producten in welke stappen nodig zijn en zorgt ervoor dat het benodigde script automatisch gegenereerd wordt. Dankzij de uitgebreide automatisering en de beperkte technische kennis die vereist is, kun je daarom met TimeXtender veel sneller ontwikkelen dan wanneer je alles (grotendeels) handmatig zou moeten scripten in Fabric.

Data Lineage voor alle Fabric onderdelen

Omdat Fabric bestaat uit afzonderlijke producten, is het niet mogelijk een compleet en gedetailleerd data lineage overzicht te genereren over deze diverse producten heen. Doordat de data lineage in Fabric niet volledig is, zijn de afhankelijkheden tussen deze losse producten onduidelijk. Dit kan betekenen dat het wijzigen van bijvoorbeeld een kolomnaam in één van deze producten ervoor kan zorgen dat de opvolgende stappen in de andere producten binnen Fabric niet meer correct functioneren. Bovendien is het binnen Fabric niet mogelijk om de verschillende producten naast elkaar in één scherm te bekijken, wat de gebruiksvriendelijkheid binnen Fabric niet ten goede komt.

TimeXtender biedt één product waarmee je alle lagen binnen je data-oplossing naast elkaar kunt openen. Op basis van metadata zijn al deze lagen aan elkaar gekoppeld. Hierdoor is het ook mogelijk om eenvoudig een gedetailleerde data lineage te creëren van databron tot aan Power BI. Ook zijn de afhankelijkheden tussen deze verschillende lagen binnen TimeXtender bekend. Het aanpassen van bijvoorbeeld een kolomnaam zal daardoor automatisch worden doorgevoerd in alle benodigde stappen/ producten in Fabric en daarmee niet tot problemen leiden in de data load.

Data Quality monitoring

Op dit moment biedt Fabric geen mogelijkheden voor geautomatiseerde datakwaliteitscontroles. TimeXtender biedt via verschillende modules mogelijkheden om de datakwaliteit te monitoren, notificaties te versturen op basis van datakwaliteitsproblemen en zelfs een data reload te stoppen wanneer de datakwaliteit onvoldoende is.

Technology Lock-In

Fabric is ontwikkeld door Microsoft, wat betekent dat de data wordt opgeslagen in Microsoft-producten. Hoewel deze data wel toegankelijk is voor andere tools, zoals bijvoorbeeld Qlik, ben je wel gebonden aan Microsoft als leverancier en technologie. TimeXtender is technologieonafhankelijk, wat betekent dat de door TimeXtender automatisch gegenereerde code op verschillende technologische platforms kan worden uitgerold. Op dit moment zijn dat Microsoft SQL (Azure en on-premises), Amazon AWS, Snowflake en Microsoft Fabric.

Samenvatting

In het kort kan het verschil tussen Microsoft Fabric en Fabric in combinatie met TimeXtender worden samengevat zoals weergegeven in onderstaande tabel.

 

CriteriaFabricFabric i.c.m. TimeXtender
Metadata & Data LineageMetadata per product opgeslagen en niet over alle producten heen. End-to-end data lineage is niet mogelijk.Één centrale metadata opslag waardoor end-to-end data lingeage en documentatie mogelijk is.
Automation & ProductivityIndien je de volledige suite van producten binnen Fabric wilt gebruiken, heb je (diepgaande) kennis nodig van verschillende programmeertalen zoals T-SQL, Python en Power M Query.Code wordt d.m.v. het low-code principe automatisch gegenereerd door TimeXtender.
Time to ValueGrote afhankelijkheid van (diepgaande) technische kennis.Door automation tot 70% sneller ontwikkelen.
Data QualityBeperkte ingebouwde mogelijkheden voor data kwaliteit en master data management.Continue geautomatiseerde bewaking van data kwaliteit en master data manager checks.
Technology Lock-inLeverancier en technologie lock-in in Microsoft ecosysteem.Werkt met verschillende technische infrastructuren zoals Microsoft, AWS en Snowflake.

Meer weten?

Wil je meer weten over Microsoft Fabric, TimeXtender of de combinatie van beide producten, neem dan contact met ons op via 088 – 200 75 00 of info@2foqus.nl.

Recente berichten

Beveiligingslek Qlik Sense Enterprise on Windows

Beveiligingslek Qlik Sense Enterprise on Windows

Beveiligingslek Qlik Sense Enterprise on Windows Update 17 mei 2024 Er is een nieuw beveiligingslek ontdekt met als vulnerability “Privilege escalation for authenticated/anonymous user”. Het scoringssysteem CVSS V3.1 detecteert dit als high...

Lees meer
Nieuw! De Academy terugkomdagen!

Nieuw! De Academy terugkomdagen!

Heb jij onlangs of alweer een tijd geleden een Qlik-training bij ons gevolgd? Dan is de Academy terugkomdag echt iets voor jou! Een van onze experts komt een dag lang bij jou op locatie en helpt jou met de trainingsonderdelen waar je moeite mee hebt of waar je nog geen gebruik van maakt. Overwin samen de problemen waar je tegenaan loopt en leer meer over het werken met Qlik zodat je nóg meer uit het platform kunt halen. Jouw persoonlijke en professionele behoeften staan centraal in deze op maat gemaakte sessie.

Lees meer
Haal de bezem door je Data & Analytics kast

Haal de bezem door je Data & Analytics kast

Het is lente! Tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak. Maar terwijl je je huis onder handen neemt, waarom niet hetzelfde doen met je Data & Analytics kast? Net als een rommelige zolder vol met dingen die je niet meer gebruikt, kunnen oude, ongeorganiseerde gegevens je bedrijf vertragen en je besluitvormingsprocessen vertroebelen. Hoog tijd om de bezem door je Data & Analytics te halen. Hier is hoe.

Lees meer